Peace of Mind
Meditasjon og Pranayama- pusteøvelser har til ganske nylig ikke vært min sterkeste side innen yogaen. Jeg har alltid vært en svoren tilhenger av dynamisk yogaflyt og fasineres av den energiske kraften den gir meg. Men jeg har de siste årene kjent en sterkere dragning mot Restorativ Yoga og det å kunne roe ned nervesystemet for å skape mer balanse i yogailden som tennes i meg. Jeg merker behovet for lengre meditasjoner enn de max 15 min jeg har holdt på med og finner det faktisk helt magisk. For en ro, jording, trygghet og klarhet gir. Det burde vært obligatorisk for ALLE.
Studier viser at meditasjon midlertidig endrer kroppen og hjernens kjemiske produksjon noe som er bra for helsen vår. Hjernebølgene endres og kroppen avspennes mens sinnet stimuleres mot en mer oppmerksom men avslappet tilstand.
Patanjali sier i Yoga Sutras - yogaens svar på bibelen -at yoga skjer når sinnet stilner. Denne mentale stillheten skapes når kropp, sinn og sansene blir balansert, noe som igjen fører til at nervesystemet stilner. Patanjali hevder at tilstanden av meditasjon begynner når man oppdager at vårt uendelige begjær etter å eie ting og lyst etter tilfredstillelse og trygghet aldri kan bli mettet. Han sier også at vår smerte og lidelse blir skapt av vår misoppfatning av at vi er adskilt fra og ikke er det samme som naturen. Det er først når man endelig innser dette at vår utvendige reise snus innover og vi begynner å bevege oss mot meditasjonens egentlige formål: total spirituell oppvåkning.
Elsker den tanken, men det kan nok bli litt fjernt for mange med mindre erfaring innen dette området. Før nirvana innhenter oss, her er noen enkle tips til hvordan begynne å meditere, gjøre pusteøvelser og avspennes:
Meditasjonsteknikker:
Visualisering: En misoppfatning når det gjelder nybegynnermeditasjon er at mange tror de ikke kan ha noen tanker i hodet. Det er jo nærmest umulig. Poenget her er at man ikke følger tankerekkene men bare observerer de, uten å hefte seg ved de. De bare kommer og går, kommer og går. Da kan det være nyttig å bruke visualiserings teknikker som feks bølger, skyer, en elv, bevegelser av tåke, bladene på et tre i vind, flammen på et stearinlys osv.
Lyd: Å si/resitere et mantra inni seg er og et bra hjelpemiddel for å holde fokuset. Det å gjenta en setning eller noen ord kalles japa som betyr resitasjon. En mantrameditasjon krever en viss bevisst innlevelse med et formål der man kjenner at man mener det man utrykker, det kan være en drøm, et ønske eller et formål basert på integritet og kjærlighet.
Man kan lage sitt eget personlige mantra der man sier på innpust gi slipp eller gi/tilegn meg feks: harmoni, ro, frihet, styrke, tålmodighet, tilgivelse ol. Eller man kan bruke de tradisjonelle indiske chantene på sanskrit- som en effektiv måte måte å gå inn i meditasjon. De indiske chantene stammer fra en tradisjon som tror på den kreative kraften av lyd og dens potensiale til å ta oss med til et dypere lag av bevisstheten vår. Om( Aum) - er den universelle lyden av alt. Ressonansen av lydbølge vibrasjonene fra da universet ble skapt og det sies at alle lyder stammer fra Om. Å chante Om er kanskje det enkleste og er veldig effektfullt da vibrasjonene bla stimulerer vagusnerven og dermed det parasympatiske nervesystemet og gjør oss roligere.
Pusten: Å fokusere på pusten og telle inn og utpust er og en metode mange bruker. Man observerer pustemønsteret og legger merke til nyanser og hvordan pusten føles. Hvordan den beveger magen og overkroppen, hvordan den føles inn og ut igjennom nesen, rytmen, tempraturen. Selv om man er fullt bevisst på disse detaljene, hverken dveler eller dømmer du de ikke, du forholder deg uavhengig fra det du observerer. Det du oppdager er hverken bra eller dårlig, du bare tillater deg å være tilstede i pusten i øyeblikket.
Fysisk fokus: Å legge merke til den fysiske kroppen er også en meditasjonsteknikk. I likhet med Pust meditasjonen observerer du hvordan oppmerksomheten din blir dratt mot feks hvor varme eller kalde føttene og hendene dine føles, om kroppen kjennes lett eller tung, om ryggraden kjennes sterk eller svak osv. Å observere en følelse eller ubehag er og en mulighet. Det du velger blir fokuset ditt gjennom hele meditasjonen. Det å fokusere på pusten, følelsen, mantraet, bildene blir en måte å roe ned the monkey mind- den indre samtalen- man til tider har med seg selv litt for ofte.
Pranayama: er pusteøvelser som fremmer livskraften vår -prana. Det finnes et hav av ulike puste øvelser, men min favoritt er Nadi Shodana- Alternate Nostril Breathing. Den hjelper og skape balanse mellom den høyre og venstre hjernehalvdelen, som igjen representerer den maskuline aktive solenergien og den feminine rolige måneenergien. Du bruker tommel og ringfinger til å stenge et og et nesebor. Peke og langfinger holdes mellom øyenbrynene. Ta et par vanlige inn og utpust, pust så inn vanlig, så steng begge nesebor. Deretter pust ut kun venstre nesebor, steng venstre, pust inn høyre, steng høyre, pust ut venstre, pust inn venstre, steng venstre, pust ut høyre, pust inn høyre, steng høyre pust ut venstre, pust inn venstre steng venstre osv. Forsett med dette minst 6 omganger og sitt så rolig meg lukkede øyner og nyt. Perfekt både som meditasjonsforberedelse og å gjøre før leggetid om kvelden.
Legs up the wall -Viparita karani:
Dette er min alltime favoritt stilling. Den stilner sinnet, roer samtidig som den gir deg ny energi, frigir spenninger i nedre rygg, hjelper mot trette bein, øker blodsirkulasjonen. Helt fantastisk, anbefales på det varmeste. Du kan gjøre denne med bolster eller teppe under baken eller ligg flatt på gulvet. Bli i stillingen 10- 20 min. Man kan også ha beina på en stol om man er stiv i hamstrings. Denne stillingen er også ypperlig før eller etter meditasjon og også før du legger deg, da denne også roer systemet og etterlater deg fin og marinert i kropp og sinn.
Enjoy!